Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: ATI - konec jedné legendy
7.9.2010, Petr Štefek, technologie
V minulém týdnu jsme se rozloučili se značkou ATI. Ta nezašla na úbytě, ale její vlastník v podobě AMD se rozhodl sjednotit všechny produktové řady po jedinou značku. Pojďme si zrekapitulovat a zjistit, co bude dál.
boboe (123) | 7.9.20109:40
Je na místě být samozřejmě skeptický, ale tenhle článek mi přijde až moc.

1­) Proč by nemohl mít čip frekvenci přes 1GHz? Hranice taktů současných Radeonů je právě někde okolo 1GHz ­(ne rozdíl od zeleného topení­), takže proč ne?
2­) Proč by nemohla být přepracovaná geometrická část? Od uvedení RV870 uběhl již celý rok. Navíc AMD už pracuje na nové generaci, a už hodně dlouho se proslýchá, že v sérii HD6000 budou použity některé nové prvky.
3­) Proč by měl být výkon Juniperu dnes nepřesvědčivý? Vždyť nic jiného v této kategorii není, a to jak cenou, tak poměrem cena­/výkon. Navíc prodej grafik do 199USD tvoří údajně přes 80% trhu, takže Juniper ­(jako jediná rozumná karta v této kategorii­) musí být pro AMD zlatý důl.
4­) Řeči o HD5890 a porovnání s GTX470 SLI mě opravdu dostali. Testoval jste tu HD5890?? Jestli ano, pak jste asi jediný na světě, neboť, alespoň co vím, tak tahle karta neexistovala a existovat nebude. A ty dvě GTX470 jsou taky trochu mimo ­- čímpak se to chladá živí??
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 14.9.20109:34
Kdydy nahodou spadlo letadlo a ja ti uz nestacil odpovedet:­)

ad1­) Kdyz se podivas na screeny, tak je tam vsude 850 MHz a necekal vice pri zachovani stejneho vyrobniho procesu a vetsiho poctu SP. Kdyz se mrknes na vykony klasicke HD 5870, tak pri navyseni SP o pocet receny v clanku by musel mit cip takt notne pres 1GHz vzhledem ke skore v Unigine. Je blahove domnivat se, ze geometricka cast cipu bude tak zasadne prepracovana, ze prekona Polymorph Engine.

ad 2­) Pochybuju o tom, protoze to neni jen pridani nekolika funkcnich bloku. Ocekavam az u dalsi generace.

ad3­) Vzhledem k padajicim cenam GeForce GTX 460 768 MB mi neprijde HD 5770 za nejake 4k dost zajimava, ale je to o diskuzi.

ad4­) Nevim, kde jsem si pustil pusu takhle na spacir, ale proverim ... HD 5890 jsme samozrejme nemeli.
Odpovědět0  0
Rafan (344) | 7.9.20105:42
Pokud jde o zrušení loga­(názvu­)ATI si AMD nemohlo vybrat lepší dobu a osvětlím proč.Logo fusion má šanci uspět protože předvede ukázku výkonu CPU a GPU na jednom křemíku.První vlaštovkou bude zmiňovaný Bobcat který konečně otevře lidem oči aby tu zoufalost Atomu s GPU od Intelu nikdo nekupoval.AMD to bude mít pokud jde o všechna nová CPU s integrovaným GPU vůbec relativně snadné protože NV v tomto pochopitelně nejede a ta parodie na GPU od Intelu není s čipy které budou integrovány srovnatelná.Fusion je hlavně investice do budoucnosti kde se očekává rozšíření podpory v kódu aplikací pro zapřažení výpočtů i pro GPU.Pokud jde o nové GK 6000 řady je samozřejmě zvěst o 100% nárůstu výkonu hloupost ale těch 20% co uvádí autor také nemá opodstatnění.Aby výrobce vydal novou řadu GK která nebude mít výkon minimálně o 25% ale já sázím spíš 30% by byla čirá zhovadilost protože pak není motivace pro zákazníka kupovat novou GK a investice do nové řady by byly sporné.Dle mého právě zde pro AMD platí přísloví že může kout železo dokud je žhavé.Lepší příležitost deklasovat GK NV už mít AMD asi hned tak nebude a nová značka zaboduje hned na startu.Nemám žádné tajné informace které obhajují co jsem zde napsal ale sleduji cvrkot na netu a používám svůj selský rozum.Každý kdo se podívá na situaci s odstupem a ne zaslepený marketingem tak musí uznat že AMD má v tomto pokru sakra dobré karty a jen diletantizmus lidí ve vedení tuhle hru může prohrát.Nová CPU vypadají sakra dobře­(NV je nemá­)a minimálně srovnají krok s Intelem ale Intel nemá tak dobrá GPU.Jediné co AMD chybí jsou výrobní kapacity ale je možné že si to lépe ošéfoval s GF a TSCM než v minulosti kdy díky kapacitě svých továren nestíhal.
Odpovědět0  0
Tunseng (346) | 7.9.20108:36
neprožívám to ... zánik loga ati mi nevadí, alespon to ted bude zase o neco prehlednejsi, vsichhni vime ze ati neexistuje a ze je to ve skutecnosti amd, tak proc si to uz nepriznat :­-­) ... trademark ­"radeon­" je mnohem hodnotnejsi cennejsi nez ati
Odpovědět0  0
Tunseng (346) | 7.9.20108:37
co vsak nepochopim nikdy, je vulgarnost s jakou to media prezentuji ,... vsichni hovori o padu a zaniku ati ... pritom jde pouze o prejmenovani, to je bulvar vazeni !
Odpovědět0  0
Tunseng (346) | 7.9.20108:38
takze ­"legenda nekonci­" ­"legenda zije dal pod novym jmenem"
Odpovědět0  0
boboe (123) | 7.9.20109:46
Nárůst celkového výkonu o 100% je samozřejmě blbost.Ovšem když si podobné zprávy přečtete nevytržené z kontextu, zjistíte, že se reálně hovoří o obrovském nárůstu třeba v oblasti tesselace, což je oblast, kde Radeony ztrácely ­- ovšem člověk musí přihlížet k tomu, že to jsou o více než půl roku starší karty než FERMI.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.